Nieuwsbrief
Column Neander Nijman
 
Financiële nota’s – wat kun je ermee?
Wellicht heeft u het eind juni in de krant gelezen: door het herstel van de economie loopt het bedrag dat UWV aan WW-uitkeringen betaalt snel terug. De uitkeringslasten voor de WW dalen dit jaar naar verwachting met ruim 700 miljoen euro naar 4,9 miljard euro.

Deze informatie staat in de Juninota die UWV eind juni heeft uitgebracht: een ruim 70 pagina’s tellend, lijvig rapport, dat naast financiële macro-uitkomsten gedetailleerde ramingen bevat van alle UWV-wetten en –fondsen. Heel interessant hoor, denk u misschien, maar wie zit nu eigenlijk op al die informatie te wachten?

Ontwikkelingen

UWV heeft uitgebreide kennis over de financiële aspecten van de sociale zekerheid. We brengen 3 keer per jaar een financiële nota uit, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Voor werkgevers maken deze nota’s inzichtelijk op basis van welke overwegingen de hoogte van de premies is vastgesteld die ze betalen. Voor onderzoekers en financieel geïnteresseerden duiden ze de ontwikkelingen van uitkeringsvolumes en de bijbehorende financiën. En via berichtgeving in de media kan een breed publiek kennisnemen van de belangrijkste financiële ontwikkelingen in de sociale zekerheid.

Dankbaar gebruik

Maar de nota’s dienen een nog veel uitgebreider doel. Volgens de wet moet UWV alleen informatie verstrekken ‘over de volumegegevens, baten en lasten en de vermogenspositie van de door haar beheerde fondsen’. Om aan die wet te voldoen hoeven de nota’s niet 70 pagina’s dik te zijn. De informatiebehoefte van het rijk heeft er in de praktijk echter toe geleid dat de nota’s in de afgelopen decennia gevormd zijn tot informatieve, gedetailleerde overzichten van verwachte uitgaven, waar meerdere partijen dankbaar gebruik van maken.

Handig voor de overheid

Het ministerie van SZW gebruikt de informatie bijvoorbeeld om haar begroting voor 2017 aan te passen en om haar begroting voor 2018 op te stellen. Omdat de rijkbegroting is ingedeeld in begrotingsartikelen en UWV juist een indeling hanteert naar wet en fonds, maken we de ramingen op gedetailleerd niveau. Op basis van deze cijfers gaat SZW het gesprek aan met het ministerie van Financiën over de mee- en tegenvallers in de begroting; de zojuist verschenen Juninota dient daarbij als onderbouwing. Het Centraal Planbureau (CPB) gebruikt op haar beurt de cijfers uit de nota voor het onderdeel sociale zekerheid in hun macro-economische ramingen, zoals het Centraal Economisch Plan en de Macro Economische Verkenningen.

Daarnaast zijn de cijfers belangrijk voor beleidsontwikkeling, tot op het hoogste niveau. Aan de hand van de nota’s kan het rijk inschatten wat de financiële effecten zullen zijn van een mogelijke beleidswijziging. In sommige gevallen is dit direct af te leiden uit de nota’s, in andere gevallen levert UWV op basis van de ramingen en met behulp van de gebruikte financiële modellen aanvullende financiële informatie. De ramingen zijn een onmisbare bron van informatie, die direct of via het CPB op de onderhandelingstafel bij de kabinetsformatie komen te liggen.

Onmisbaar

U ziet het: die dikke financiële nota’s dienen een doel. Ze zijn zelfs onmisbaar en zeker de moeite waard om eens door te nemen. Nu de Juninota is verschenen kunnen onze financiële kennisspecialisten, net als u, even lekker op vakantie. Maar een aantal van hen is al begonnen met de volgende ronde: eind oktober publiceren we op basis van actuele ontwikkelingen weer onze bijgestelde financiële verwachtingen.


Neander Nijman, juli 2017


 Neander Nijman Neander Nijman
Hoofd fondsenbeheer en premiestelling UWV

Twitter: @NeanderNijman 


Terug naar de volledige UWV Kennisnieuwsbrief juli 2017 >>
 
UWV beschikt over veel kennis en deelt die graag. Deze digitale UWV Kennisnieuwsbrief informeert u over recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en attendeert op nieuwe arbeidsmarktpublicaties en andere kennispublicaties van UWV.

De nieuwsbrief komt elke maand uit.
UWV beschikt over veel kennis op diverse gebieden. We onderscheiden 4 hoofdgebieden. Deze kennen een eigen kleurcodering. Zo kunt u snel zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft.
 
Kennis over ontwikkelingen in de sociale zekerheid
 
 
Kennis over arbeidsmarkt en arbeidsparticipate
 
 
Kennis om de dienstverlening verder te professionaliseren
 
 
Kennis over financiële aspecten van de sociale zekerheid
Reacties zijn welkom via: kennis@uwv.nl